Европската Комисија (ЕК) денеска информираше за амандманите на регулативата за авторизација на извоз на медицинска заштитна опрема од ЕУ кон трети земји, со кои се воведени неколку исклучоци, а во нив не спаѓаат земјите од Западниот Балкан, и покрај барањата на владите од регионот, пренесува МИА од Брисел.

„Ова е привремена мерка и не е забрана за извоз, целосно е во согласност со обврските на ЕУ. Со оглед на еволутивната природа на ситуацијата Европската комисија ревидираше неколку аспекти за да се исполнат целите“, изјави Даниел Росарио, портпарол на ЕК.

Земјите изземени од посебните авторизации за извоз се Норвешка, Исланд, Лихтенштајн, Швајцарија, Фарските Острови , Андора, Сан Марино и Ватикан, соопштија од ЕК.

Европската Унија одлучи да воведе посебни авторизации за извоз на лична заштитна опрема поради недостатокот со кој се соочуваат земјите членки.

Српскиот претседател неодамна остро ја критикуваше ЕУ поради оваа одлука, изјавувајќи дека „солидарноста на ЕУ е само на хартија“ и дека Србија може да смета само на нејзините „кинески браќа“.

Критики за Брисел по истото прашање упати и бугарскиот премиер Бојко Борисов.