Четири кули кои биле дел до Мина Плаза Тауерс комплекот во Абу Даби уништени се за само 10 секунди.

Рушење на кулите кои сочинувале 144 ката го објавила компанијата Модон со користење на шест тони експозив.

Причина за рушење на кулите било план за изградба на туристичкаи комплекс во крајбрежниот појас.

На рушењето присутвувала полиција брза помош, цивилна заштита и други служби.

Исто така за рушење користени се 18.000 детонатори од кои секој посебно бил програмирани.

Компанијата Модон држи примат на рекордер во најмногу срушени згради со контролиран експлозив.