Враќањето на избришани СМС пораки на Андроид не е лесна задача. Најбрзиот и најефикасниот начин е да користите Google Drive, или често да креирате резервна копија од вашите податоци.

Се разбира, СМС-пораките не одат во „корпа за отпадоци“, туку се бришат од уредот. Сепак, како и со повеќето работи, постои решение. Но, не можете да спасите сè со овој метод. Сепак, не чини ништо да се обидете.

Многу уреди на Android се конфигурирани автоматски да прават резервна копија на Google Drive. Ако вашиот телефон го прави ова автоматски, можеби ќе можете да зачувате избришани пораки.

За жал, дури и ако направите резервна копија пред да ја избришете текстуалната порака, ќе мора да го вратите телефонот во фабрички поставки, а потоа да му ја вратите целата резервна копија.Процедурата  е еднакво долга колку што звучи и може да резултира со губиток на податоци кои настанале за време на снимањето на резервната копија.  

1. Стартувајте Google Drive.

2. Изберете ги трите хоризонтални „цртички“ во горниот десен агол, а потоа „Baackups“.

3. Ако го видите делот „This device“, изберете ја сигурносната копија.

4. На страницата „Details, пронајдете го делот каде пишува СМС и проверете го датумот на последната резервна копија. Ако датумот е порано од денот кога сте ја избришале пораката, можна е опција за ресетирање на телефонот. Ако не, немате среќа.