Рускиот биолог Кирил Шаршов смета дека вирусите од истопен вечен мраз кој се случува заради глобалното загревање може да претставуваат сериозна закана за човештвото. Како што рече, постои теза дека глобалното затоплување, топењето на глечерите, исто така, ги „топи“ и античките вируси, пренесува порталот Спутник.

Сепак, рече тој, сега е актуелно да се зборува за корона вирусот за кој вели дека бил активен и порано, но не бил забележан од системите за тестирање.

Сепак, постојат вируси кај животните кои не се опасни за луѓето, вели тој, наведувајќи го вирусот што предизвикува бронхитис кај кокошки како пример. Тој додава дека има и други респираторни вируси кои инфицираат животни кои можат да се пренесат на луѓето, како што се беснило и енцефалитис.

Шаршов додава дека вирусите предизвикани од инсекти во тропските региони денес стануваат сè порелевантни, но поради глобалното затоплување, тие се преселуваат во северните региони.

„На пример, вирусот на треска од Западен Нил, различен вид маларија донесена во нашиот регион од комарци“, вели Шаршов.