Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 39760, бројката на оздравени пациенти е 23035, на починати е 1136, а бројот на активни случаи изнесува 15589. Според досега завршените епидемиолошки анализи во моментов дистрибуцијата по градови е следна:

• Скопје 17319, активни 7114

• Куманово 2666, активни 689

• Дебар 382, активни 80

• Штип 1931, активни 436

• Прилеп 1794, активни 823

• Тетово 2765, активни 981

• Струга 939, активни 195

• Велес 1168, активни 718

• Битола 1032, активни 525

• Охрид 953, активни 423

• Кавадарци 729, активни 387

• Гостивар 1486, активни 442

• Гевгелија 492, активни 228 (24 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Дојран, 85 на Богданци и 12 се странски државјани)

• Струмица 1203, активни 669

• Крива Паланка 287, активни 133

• Радовиш 302, активни 121

• Крушево 48, активни 25

• Кочани 880, активни 297

• Пробиштип 256, активни 102

• Демир Хисар 110, активни 40

• Македонски Брод 116, активни 16

• Пехчево 61, активни 5

• Берово 245, активни 69

• Валандово 120, активни 39

• Виница 236, активни 118

• Делчево 311, активни 155 (77 лица од ПЕ Делчево се од Македонска Каменица)

• Кратово 96, активни 65

• Свети Николе 551, активни 133

• Кичево 744, активни 306

• Ресен 292, активни 96

• Неготино 246, активни 159 (21 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија)