Пет дена по откривањето на аферата за психијатарот во Вараждин и неговите сексуални односи со пациентките во ординација, секој ден се дознаваат се повеќе и повеќе информации за несоодветното однесување на лекарот во однос на болните жени. Покрај тоа што ги заведувал сексуално, одржувал односи со нив, ги наведувал сексуално или вербално ги доведувам во неповолност, психијатарот ги искористил жените кои ги третирал и како сведоци на карактерот на судењето со неговата поранешна партнерка.

Петра Милковиќ била негова пациентка кога започнале врска, тој ментално ја изманипулирал, таа оставила се свое и со него има дете. Откако, како што сведочеше за манипулативното однесување и злоупотребата во врската, таа побегна во Словенија, а денес води судски процес против лекарот. Бројни пациенти го обвинија истиот лекар за несоодветно однесување, поради што неколку угледни лекари досега напишале четири извештаи до Хрватската лекарска комора, барајќи да се поведе дисциплинска постапка против него, но без резултат.

Адвокатите што ја застапуваат Петра Милковиќ пред судот во Словенија, исто така, побараа од ХЛК да го стори истото. Причината е неетичко и непрофесионално лекување, а во тоа игра улога и друг пациент од психијатриската ординација на контроверзниот лекар. Во септември 2018 година, пациентката Клементина Врус Душевиќ испратила е-пошта до социјален работник во Центарот за социјална работа во Вараждин, кој ја спроведува постапката, по сопствена иницијатива, во која таа „сведочи“ за ликот на Петра Милковиќ и нејзините родители.

Авторката на е-поштата не можела да знае кој социјален работник работи на случајот со Петра Милковиќ и лекарот, освен ако нејзиниот психијатар не и го кажал тоа лично. Содржината на е-поштата е благослов за Петра Милковиќ. Друга е-пошта со ист тон била испратена од пациент од ординацијата на психијатарот во Општата болница Вараждин една недела подоцна.

Никој од Центарот официјално не побарал нејзини забелешки или мислења. Бидејќи станува збор за досие со статус на строга тајност и никој нема право на увид, психијатарот, споделувајќи ги овие информации со свој пациент, ја прекршил обврската за тајност и го нарушил односот доктор-пациент. Истата пациентка, Клементина Врус Душевиќ, е предложена од нејзиниот психијатар како сведок во постапката пред словенечкиот суд.

Родителите на Петра Милковиќ денес кривично ја гонат Клементина. Компанијата каде што тогаш работела таа се жали на нејзините чести отсуства од работа, кои добивале оправдување од психијатар.

Невистини за мајката

Заедно со Клементина Врус Душевиќ, уште еден пациент сведочеше во корист на психијатарот. Вероника Мраковиќ се појави со изјава во која, според извештајот, наведува невистинити обвинувања поврзани со мајката на Петра Милковиќ, психолог по професија.

Мајката беше таа што се избори за здравјето на нејзината ќерка и и предложи да оди на контроверзен психијатар, верувајќи во неговиот професионализам.

Контроверзната изјава, во која Вероника Мраковиќ раскажува за наводните разговори меѓу Марија Милковиќ и поранешниот шеф на Одделот за психијатрија во Општата болница во Вараждин, др. Земира Медвед, во која „со часови го озборуваат“ психијатарот, „го исмеваат и уживаат како го изиграле“, тој ја доставил на својот адвокат во Словенија. Изјавата е доставена до Општинскиот суд во Љубљана.

Д-р Земира Медвед, се пријавила пред Судот на ХЛК. Подоцна дала и отказ од општата болница во Вараждин. Психијатарот поднел тужба против неа за мобинг и постапката е во тек.

– Очигледно е дека тој исто така го известил овој пациент за постоењето на судска постапка и изјавил дека треба да состави и завери изјава за невистинита содржина кај нотар … Секое стекнување придобивки од лекар од неговата медицинска работа е во спротивност со Кодексот на медицинска етика – пишува во еден од многуте извештаи што Судот на честа ги добил во врска со психијатарот Вараждин.

„Не доказ“

Во случајот интервенираше и градоначалникот на Вараждин, Иван Шехок. Според Петра Милковиќ, лекарот и се заканувал со своето влијание. Градоначалникот вели дека станува збоор за „патка“ и негира дека го познава лекарот подобро попатно познанство. Сепак, само еден ден подоцна, новинарите добија документација што покажува дека сопругата на градоначалникот, државен адвокат Анамарија Мастен-Шехок, во септември 2018 година побарала и добила изземање во кривичната постапка против психијатарот. Бидејќи таа не ја познава Петра, писмото се однесува на обвинетиот лекар.

Како и да е, ден по објавувањето на овие документи, градоначалникот Иван Шехок побара објавување на демантите на написот, тврдејќи дека „ова нема никаква врска со вистината“ и дека приватната преписка на две лица, од кои едното го спомнува градоначалникот (што го прават и стотици други луѓе) без доказ … “Тој го коментираше исклучувањето на неговата сопруга од судењето како „прашање на нејзината лична професионална совест“. Вчера наутро психијатарот повторно прими пациенти во Општата болница во Вараждин.