Шест лица од Република Српска наводно  по грешка  биле пренесени во Студентскиот центар „Никола Тесла“ каде има заразени од коронавирус, наместо во карантин во Средното училиште.

Премиерот на Република Српска, Радован Висковиќ денес нареди да се утврди кој е одговорен за сместување на шест здрави граѓани во карантин со заразени од коронавирус.

Висковиќ им нареди на министрите за внатрешни работи на РС, Драган Лукачиќ и Ален Сераниќ, да ги преземат сите неопходни активности и мерки за утврдување на одговорноста на поединците за сместување во карантин во Студентскиот центар „Никола Тесла“ во Бања Лука, каде има позитивни на коронавирус.

Тој рече дека очекува итна казна од сите одговорни кои ги нарушиле протоколите и процедурите во врска со воспоставување и работење на изолационите капацитети за карантин и изолација.

Премиерот жали што се случи ваква грешка што поради која неколку граѓани на Република Српска беа ставени во непријатност и изложеност зараза на коронавирус, што ги загрижи нивните семејства и предизвика вознемиреност во јавноста„ – соопштија од Владата на РС.