Дино Мерлин има безброј хитови, меѓу кој и песната “Да молчиш”. Иако знаеме дека тое се често автобиографски, оваа песна крие тажна приказна.

“Да молчиш” или оригинален наслов “Да шутиш” ја напишал пеачот и текстописец Елдин Хусеинбеговиќ, чија сопруга имала се – сопруг кој го сакала, убавина, но добила злокобна болест – мултиплекс склероза, пишува Курир.

Токму љубовта и посветеноста према нејзе, Хусеинбеговиќ биле мотиви да напише некоја од своите најубави песни, а ја отпеал Дино Мерлин.

“На личноста која најмногу ја сакам неможев да и подарам чевли, бидејќи не оди. Ни книга, бидејќи не гледа, па дојдов на идеа на сопругата Емка да и подарам албум. Мојата жена е слепа и во количка. Кога би можел да го вратам врмето и кога би знаел дека е слепа и во количка, повторно би ја оженил”, ркол Елдин.

Во април 2013 година после неколку години тешка борба со болеста Емка починала.