Автобиографијата на српскиот фудбалски експерт Синиша Михајловиќ „Игра на животот“ предизвика бурни реакции во италијанската јавност.

Книгата е пуштена во продажба, а најинтересните детали веќе се најдоа во локалните медиуми.

Со посебно внимание, Италијанците пренесоа дел во кој популарниот Миха го опишува познатиот конфликт со Патрик Виера, кој се случи во октомври 2000 година.

Едно нешто што не би повторил се случи тој октомври 2000 година. Кога играв фудбал, плукав играчи и делев лакти и навреди. Тоа му се случи и на Виера. Му реков  „од**би црнчуго“ и добив суспензија од три натпревари. Згрешив и тоа многу. Но, тој ме нарекуваше е*ен циган“ во текот на целата игра, рече Михајловиќ и додаде:

Не постои такво нешто, како расизмот против Србите.

Во еден дел од неговата автобиографија, Михајловиќ ја опиша својата врска со Жељко Ражнатовиќ Аркан.

На почетокот ме привлекуваше неговиот шарм на ѓавол, а подоцна станавме одлични пријатели. Никогаш нема да споделам некои работи што тој ги сподели, но нема да го негирам пријателството со него. И тоа е дел од мојот живот, истакна Михајловиќ.

Србинот подолго време беше напаѓан од левицата во Болоња поради пријателството со Аркан. Бараа тој да се откаже од Ражнатовиќ, доколку сака да стане почесен граѓанин на Болоња.