Провокациите од Западот, можностите за трета светска војна и поблискиот однос на Кина со Русија се само некои од темите за кои рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров зборуваше за РТ Франција.

„Ќе бидеме подготвени и за поголеми провокации. Но, нашиот одговор е многу едноставен: ако разговарате со нас преку медиумите и ние ќе одговориме преку медиумите, но конкретно и на правилен начин”, рече Лавров.

Тој рече дека третата светска војна е незамисливо сценарио, истакнувајќи дека сите ќе бидат доволно нормални да не дозволат тоа да се случи. Сепак, отежнувачки фактор е отсуството на дијалог помеѓу руската војска и НАТО.

„Тензиите се уште се високи меѓу двете сили,“ рече Лавров, повикувајќи се на неодамнешниот инцидент во средината на воздухот во кој шпанскиот борбен авион случајно лансираше ракета воздух-воздух за време на мисијата за обука во Естонија. „Фала му на Бога, немаше жртви, но што ако ракетата паднеше на руска територија? Таму сè е толку блиску.”

Сето тоа се случува во време кога САД ја ажурираат својата нуклеарна доктрина. Тие создаваат нуклеарно оружје со ниска моќност со јасна намера потенцијално да ги користат во борба. Токсичната политичка клима во европските престолнини и во Вашингтон го прави исклучително тешко обновувањето на врските, додаде Лавров, а Европската комисија останува заробена од земји кои се спротивставуваат на помирувањето со Русија и американските елити кои ги зголемуваат тензиите.

„Мислам дека е глупаво да остане заложник на желбата на американските пратеници”, рече тој.

Додека Западот продолжува да ја напаѓа Москва со санкции и трговски намалувања, односите на Русија со Пекинг и со другите азиски сили се во подем.

„Ние мораше да компензираме за ниското ниво на економска соработка со Европа и видовме големи можности за тоа во Кина, Индија, Јапонија, Кореја. Кина, впрочем, е главен меѓународен партнер на Русија. Ние никогаш не сме имале такви односи со Кина како што имаме сега”, објасни Лавров.

извор: Makfax