Германскиот истражувачки центар за геолошки науки (ГФЗ) пред само 3 минути пријави земјотрес со јачина од 5,5 степени во Македонија во близина Вруток. Земјотресот се случил рано наутро во среда на 11 ноември 2020 година во 4,54 часот по локално време на мала длабочина од 10 километри.

Точната големина, епицентарот и длабочината на земјотресот може да се ревидираат во следните неколку часа или минути, бидејќи сеизмолозите ги разгледуваат податоците и ги рафинираат своите пресметки или додека другите агенции го издаваат својот извештај.

Врз основа на прелиминарните сеизмички податоци, земјотресот е почуствуван од сите во областа на епицентарот.

Во тие области на опасно тресење на земја има потенцијал да се нанесе умерена до голема штета на зградите и друга инфраструктура. Вклучуваат градови и/ или населени места каде земјотресот веројатно предизвикал силно тресење на земјата.

Умерено тресење се случило во Долна Бањица (поп 10,100) лоцирана на 13 км од епицентарот, Зајас (поп. 12.200) оддалечена 13 км, Гостивар (поп. 51 000) оддалечена 14 км и Врапчиште (поп. 8 700) оддалечена 17 км.
Слабо тресење може да се почувствува во Скопје (поп. 474.900) што се наоѓа на 61 км од епицентарот, Тирана (поп. 374.800) на 93 км и Приштина (поп. 550 000 000) на 113 км.

ИЗВОР