Американскиот центар за контрола и превенција на болести неодамна ги ажурираше своите упатства и најави дека оние кои преживеале COVID-19 можат со сигурност да се движат и да се дружат со други луѓе три месеци, пишува „New York Times“.

Тоа дополнително упатство на агенцијата, како и прва објава дека имунитетот за вирусот трае најмалку три месеци.

Во јуни, една студија покажа дека нивото на антитела може да се намали за два до три месеци кај лица со потврдена инфекција кои имаат благи симптоми или воопшто нема.

Сепак, антителата сè уште може да бидат присутни на ниско ниво, вклучително и под нивото на откривање.

Најновите упатства на оваа агенција одат малку подалеку.

Луѓето кои се тестирале позитивно за коронавирус не треба да бидат ставени во карантин или да се ретестираат до три месеци ако повторно не развијат симптоми“, се вели во упатствата.
Оние кај кои повторно се појавиле симптоми во рок од три месеци од првото појавување на COVID-19, можеби ќе треба да бидат проверени доколку нема друга причина за нивните симптоми.
Другите корона вируси, вклучително и оние кои предизвикуваат SARS и MERS, имаат антитела за кои експертите веруваат дека траат околу една година. Во раните денови на ширење на вирусот во САД, научниците се надеваа дека антителата на новиот вирус ќе траат барем толку долго.

Студијата објавена во мај открила дека луѓето кои закрепнале од инфекцијата можат да се вратат на работа безбедно, но сè уште не е јасно колку долго би можеле да бидат заштитени.

Лекарите известија за некои случаи кога по инфекцијата луѓето по втор пат се појавиле заразени, но експертите велат дека поверојатно е дека тоа е повторна појава на симптомите од првата инфекција.