Дури и пред корона кризата, недостигот на стручен персонал во здравството беше голем проблем за министерот за здравство на Германија, Јенс Спан.

Според Дојче веле, на Германија во моментов и се потребни дури 50.000 негуватели, а министерот сака да го реши овој проблем со ангажирање странска работна сила. Како и да е, сега е уште потешко Германија да дојде до работници отколку работниците до Германија.

Страстите околу коронавирусот не престануваат, па овој момент можеби не е идеален за пакување куфери и заминување во белиот свет, кон непознатото.

Еден ден ќе разговарате за тоа како успеавте во животот. Вие ќе бидете пример за другите, напиша Мексиканецот Херберт Отонил Перез Викторијано (29), кој работи во Берлин, во болницата “Шарите“, од 2018 година како негувател.

До 2030 година ќе бидат пополнети 300.000 работни места

Ова, сепак, не е нов проблем. Од 2013 година трае програмата на Централното посредување за странски и квалификуван труд (ZAV) во рамките на Федералната агенција за труд. Наречена „Тројна победа“, во која ангажирани се негуватели од странство.

Средината на 2019 година, министерот Шпан сакаше да донесе малку повеќе свежина во офанзивата за вработување. Тој прво патуваше во Косово, а потоа во Мексико да склучи договори за вработување.

Непосредно пред тоа, тој ја основа германската агенција за квалификувана работна сила во секторите здравство и нега. Како прво, агенцијата треба да се грижи да го олесни професионалното работно место, како едно лице да влезе и да ја напушти земјата. Но, како што пишува Дојче веле, поради сегашните мерки, доаѓањето до работна сила е прекинато на неодредено време.

Една од најголемите пречки за многу странски негуватели е германскиот јазик, но има и бирократија. Млад Мексиканец кој преминал трнлив пат кон Германија, вели дека никогаш не работел двојна смена во таа земја, што е сосема нормална работа во Мексико.

–  Германија има проблем со бирократијата при ангажирање работна сила – вели Томас Кракау, кој управува со секторот за грижа во клиниките „Асклепиос“ и додава дека потребна е стандардизирана постапка за признавање странски дипломи.