Од почетокот на епидемијата, во Ваљево, во периодот од 14 март до 31 мај, потврдени се 196 случаи на инфекција со коронавирус, а само во последните 19 дена, бројот на пациенти се зголемил за 120, така што вкупниот број на пациенти е 316.

Според извештајот на Институтот за јавно здравје, заразените членови на еден музички бенд ја пренеле инфекцијата на уште 25 лица на разни масовни приватни прослави организирани во Ваљево. Четири лица биле заразени на разни прослави каде работеле како фотографи во областа.

Тројца здравствени работници биле заразени надвор од здравствените установи, а регистриран е уште еден увезен случај на работник кој пристигнал од Русија.

Просечната возраст на заразените е 39 години.

Иако е влошена епидемиолошката состојба во градот, седиштето за вонредни состојби во Ваљево не воведе вонредна состојба или не донесе решенија за забрана и ограничување, но 14 обврзувачки мерки кои предвидуваат задолжително носење маски во затворен простор, физичко растојание, дезинфекција на рацете, влезови во згради, почесто миење градски улици и два метри оддалеченост помеѓу маси во кафулиња и ресторани