Цените на акциите на Волстрит и на значајните европски берзи во петокот значително осцилираа меѓу позитивното и негативното подрачје, додека вложувачите се обидуваат да ги проценат изјавите на функционерите на американската централна банка Federal Reserve (Fed) дали банката уште во септември ќе ги покрене каматните стапки или, сепак, уште некои време ќе ги остави евтините пари.
На европските берзи индексите зајакнаа во петокот зајакнаа, при што лондонскиот FTSE за 0,3 отсто, на 6.838 поени, франкфуртскиот DAX за 0,55 проценти, на 10.587 поени, а парискиот CAC за 0,8 отсто, на 4.441 индексни поени.

На Волстрит индексот Dow Jones се спушти за 0,29 отсто, на 18.395 поени, S&P 500 за 0,16 проценти, на 2.169 поени, додека технолошкиот индекс Nasdaq зајакна за 0,13 отсто, на 5.218 индексни поени.

Индексот S&P 500 порасна откако претседателката на Fed, Џенет Јелен, изјави дека зајакнале аргументите за подигнување на каматните стапки, но не сигнализираше дека банката може да го повлече тој потег. На глобалниот годишен симпозиум на светските централни банки, Јелен во Џексон Хол порача дека американската економија е блиска до целите на Fed, а тоа се целосна вработеност и цените на стабилност, но додава и дека подигнување на каматните стапки треба да биде постапно.

Пота цените на акциите паднаа откако вицепремиерот на Fed, Стенли Фишер, изјави дека пораснала можност од подигнување на каматните стапки веќе во септември. Таа индексот S&P во петокот беше во плус и до 0,7 отсто,а потоа и во минус и до 0,6 отсто.

Очекувањата на вложувачите за подигнување на каматните стапки во септември сега зајакнаа, таа што 36 отсто од учесниците на пазарите тој потег на заседанието на Fed следниот месец, додека само ден претходно тоа го очекуваат 21 отсто.

Трговците сега проценуваат и веројатноста од подигнување на каматните стапки во декември 63,7 отсто од ден претходно забележаните 51,8 отсто.

Најмногу пораснаа цените на акциите на банките, во просек за 0,74 отсто, бидејќи во нивен прилог оди окружувањето со повисоките каматни стапки. Од друга страна, пак, за повеќе од 2 отсто паднаа цените во секторите на телекомуникациите и комуналните компании, кои послабо работат во тави услови.

Отсликувајќи ја нервозата на пазарите околу каматните стапки, индексот на стравот VIX достигна највисоко ниво во последните седум седмици од 14,93 поени.

Порасна и обемот на тргувањето, па така во петокот сопствениците ги промениле 6,57 милијарди акции, што е повеќе од просекот во последните 20 трговски денови од 6,16 милијарди.