Бојата на очите е одредена од количината и распоредот на пигментот меланин, а бојата на очите се поврзува и со личноста.

Зелени очи  поседуваат помалку од 2 посто од популација.

Тоа е боја на очи која може да ја менува бојата зависно од расположение, времето и начин на облекување.

Понекогаш можат да бидат и сини, некогаш сиви а понекогаш и смарагдно зелени.

Единствена боја на очи која тешко може да се најде се златни очи.

Луѓе со зелени очи се многу енергични и креативни. Сакаат авантури и прифаќаат секаков предизвик кој ќе се најде пред нив. Ќе ви се осветат доколку ги изневерите или измамите. Реторички се надарени.

Интелегенцијата е нивна силна страна и страствено живеат. Никогаш нема да дозволат некој или нешто им застане на патот до среќата. Стравствени љубовници и тежнеат кон други врски. Понекогаш можат да бидат доста љубоморни.

Привлечни се и сметаат дека имаат најсексипилна боја на очите. Сакаат да ги забавуваат луѓето.

Можете да им верувате.