Амбасадата на Руската Федерација во Лондон ги оцени како неприфатливи зборовите на британскиот премиер Борис Џонсон во врска со почетокот на Втората светска војна пренесува ТАСС.

Џонсон во видео-пораката објавена на Твитер кон крајот на минатата недела рече дека во септември 1939 година Полска се нашла заробена меѓу чеканот на фашизмот и наковалната на комунизмот.

„Оваа изјава, дадена на 80-годишнината од почетокот на Втората светска војна, е зачудувачка. Со сите историски дискусии околу советската воена операција во источните области на Полска (Западна Украина и Западна Белорусија), да се опишат нештата на начин што ефикасно ги изедначува постапките на СССР со агресијата на Хитлер е апсолутно неприфатлива.

Ако зборуваме за тоа кој, освен Хитлер, е одговорен за полската трагедија од 1939 година, не може да се избегне улогата на британската дипломатија што не само што се поврзуваше во агресивните политики на нацистите (запомнете ја Австрија, Чехословачка, Мемел), туку и континуирано ги отфрлаше советските предлози за ефикасна антинацистичка алијанса, вклучително и специјално за одбрана на Полска“, се вели во соопштението на амбасадата.

„Оваа дискусија може да биде долга, но да ја оставиме на историчарите. Огромно мнозинство Руси и Британци, кога се присетуваат на Втората светска војна, им оддаваат почит на паднатите и на Советско-британскиот сојуз. Жално што е премиерот избра различен агол кој, за среќа, не ужива голема популарност во Велика Британија “, посочи амбасадата.

 

 

извор: Makfax