Денес Македонија, и Македноците го слават најголемиот национален празник – Илинден, ден кога  со Крушевското востание во 1903 година се поставени првите темели на македонската република и историски констатирна борба на макеоднскиот народ за државност, како и денот кога на АСНОМ се поставени правните и државни темели на денешна Република Македонија, држава која под ова уставно име и во рамките на оваа територија е признанена од околу 130 држави во светот.

По тој повод руската амбасада во Скопје, во име на Русија испрати честитки до Македонците.