Русија планира да произведе замрзнати лиофилизирани (суви) вакцини „Спутник 5“ до пролет, со што ќе се отстрани проблемот со транспортот на ултра ниски температури, соопштија руските власти.

Фармацевтските компании ширум светот се обидуваат да се справат со логистичкиот проблем на комплициран транспорт на анти-ковид вакцини во специјални комори, при ултра ниски температури, објави „Ројтерс“.

Вакцините мора да се транспортираат и чуваат на температура од минус 70 Целзиусови степени, што е предизвик дури и за најдобро опремените болници во САД.

Процесот на лиофилизација значи дека вакцината, која е во течна состојба, се претвора во сува бела супстанција, која потоа се чува на температура од 2 до 8 Целзиусови степени, а непосредно пред вакцинацијата се разредува.

„Очекуваме дека лиофилизираната анти-ковид вакцина најмногу ќе биде прифатена веќе во февруари“, рече Кирил Дмитријев, првиот човек на рускиот Фонд за директни инвестиции.

извор: Makfax