Холдингот „Shvabe“ (кој е дел од корпорацијата „Rosteh“) се подготвува за пуштање во употреба на модификација на „антиковидни“ термографски фотоапарати со функции на препознавање на лице и независно донесување одлуки.

Врз основа на термографските камери развиени од компанијата како дел од борбата против вирусот корона, ќе се направи интелигентна опрема за контрола и пуштање на луѓето преку контролните пунктови. Оваа опрема се состои од термографска камера, работна станица со специјален софтвер и апсолутно црно тело за калибрација на слика. Опремата има можност за интеграција со системот за контрола и контрола на пристапот до објектот и е опремена со екран во полн формат за визуелизација на дојдовните информации – се вели од прес-службата на холдингот.
Новиот систем го доби името „Зорки“. Од 1948 до 1960 година, брендот е направен од мали фотоапаративо фабриката во Красногорск „Зверев“.

Според дизајнерите, новиот систем е универзално средство за зголемување на безбедноста, особено во организации со голем број луѓе – заради долгиот опсег на дејствување.

Под услов вработените да бидат внесени во посебна база на податоци, пред да се прочита пропустот, системот ќе донесе решенија дали да го пропушти лицето или не, да го идентификува според параметри како на пример пол, да препознае дали лицето е покриено со заштитна маска, снимање на видео и многу повеќе.
Во исто време, човечкиот фактор во работата е сведен на минимум – системот може да ја изврши работата самостојно, известувајќи го операторот или друго одговорно лице доколку е потребно.

Системот е целосно функционален, експертите на компанијата „Shvabe“ го подготвуваат комерцијалниот дел и стратегијата за продажба. Системот треба да влезе на пазарот што е можно поскоро – заклучуваат од нив.