Рускиот одбранбен систем „Автоматика” разви три најнови типови на наоружување со радио-електронска борба против дронови, преносни верзии на „Пишчаљ” и „Сапсан”, како и стационарен „Таран”.

Според зборовите на главниот инжинер, Сергеј Ширјајев, оружјето функционира така што директно влијае на радио-врската со дроновите и го блокира далечинското управување.

Ефектот е да полуди дронот. Погледнете подолу

[video:https://www.youtube.com/watch?v=Y-uZpZzRKOo autoplay:0]