Централните банки во светот во првиот квартал од оваа година го купија најголемиот износ на злато во последните шест години, шти што Русија обезбеди водечка позиција бидејќи настојува да ја намали зависноста од доларот.
        
Глобалните резерви на злато се зголемија за 145,5 тони од почетокот на годината до крајот на март, што претставува пораст од 68% во споредба со истиот период лани, пренесува Капитал.ба.
       
Според последниот извештај на Светскиот совет за злато (WSG), ова е најголемото зголемување на глобалните резерви од 2013 година.
        
Централната банка на Русија во првиот квартал во своите трезори додаде 55,3 тони злато, со што нејзините резерви достигнаа до 2,168.3 тони. Кина го освои второто место, со оглед на тоа што купи 33 тони злато во првиот квартал.Во декември минатата година, Пекинг повторно почна да купува злато по повеќе од две години пауза.
        
Еквадор, Турција, Индија и Казахстан исто така значително ги зголемија резервите на злато. Русија во моментов е петта во светот според резервите на злато.

извор: Makfax