Претседателот на Русија, Владимир Путин потпиша закон со кој ќе се воведе ,,домашен” руски интернет.

Серверите мора да бидат во Русија, а руските интернет компании мора да ја поврзат мрежата така што сè ќе може да се контролира од едно место во земјатата. Овој закон треба да стапи на сила на 1 ноември. Русија, Кина, Иран, Виетнам, Куба и Северна Кореја се само некои од земјите каде што интернетот е делумно или целосно ограничен.

извор: Makfax