Руските инвестиции во американски хартии од вредност во август се зголемија до 2,3 милијарди,
што е повеќе од претходниот месец, пишува РИА Новости, цитирајќи податоци објавени од Министерството за финансии на САД. Вкупниот обем на руски инвестиции во американски хартии од вредност изнесува 105,4 милијарди долари. Во споредба со перформансите од август 2016 година, тие се зголемија за 17,9 милијарди долари.

Во листата на странски американски кредитори на САД Русија е рангирана на 14-тото место. На врвот е Кина, а по неа е Јапонија. Овие земји имаат инвестирано во американски хартии од вредност, односно 1,2 и 1,1 трилиони долари.