Како што објавува „Ројтерс”, грчките власти со автобуси почнале да ги транспортираат мигрантите кои синоќа недозволено се задржале на железничката пруга кај Идомени и кои претходно не успеале да се пробијат преку македонската граница.

Според „Ројтерс”, се проценува дека на Идомени има околу 1.200 мигранти, најголем дел од Авганистан, кои не беа пропуштени во земјава поради новиот режим.

Откако ЕУ донесе одлука да не ги пропушта мигрантите кои доаѓаат од Авганистан, голем број Авганистанци останаа заглавени на македонско-грчката граница.

Тие бараат да бидат пропуштени на македонска територија за да го продолжат патот кон некоја од државите на ЕУ.