Професорот Тим ​​Спектор од Кралскиот колеџ во Лондон им објасни на родителите како да разликуваат симптоми на сезонски вирус од коронавирус.

Меѓу другото, тој вели дека „течење на носот, кивање и затнат нос“ укажуваат на тоа дека детето сигурно нема корона вирус, туку само настинка.

Професорот Спектор, кој исто така ја лансираше апликацијата Студија за симптоми на коронавирус, стои зад истражувањето за најчестите симптоми на коронавирус кај училишните деца.

Според неговите резултати, најчести симптоми се замор (кај 55% од неговите испитаници), главоболки (55%) и треска (49%).

Кај возрасните, фреквенцијата на симптомите е како што следува: Замор (87 проценти), главоболка (72 проценти), губење на чувството за мирис (60 проценти).

Ниту возрасните ниту децата заразени со вирусот корона од симптомите немале течење на носот, вели овој експерт.