Случајот со насилна смрт на едномесечно бебе во Мостар, чијашто истрага спроведена од внимателно избран тим истражители од Федералната полициска управа ја потресе БиХ но и регионот до срж.

Истрагата за овој случај започна по барање на Интерпол Загреб.

Шефот на Одделот за соработка со Интерпол и Европол, Енеид Хасановиќ, кој беше водечки истражител во овој случај, откри како е пронајдено телото на бебето, кое таткото го закопал по неговата смрт на затскриен дел од гробиштата во Мостар.

Приказната започнала со раѓањето на бебето во Мостар на 13 февруари 2019 година. Имено, С.С. од Сплит, позната на полицијата подолго време, родила здраво машко дете. По еден месец, таа отишла во Хрватска да добие додаток за мајчинство, а детето му го оставила на таткото Е. К. да се грижи за него.

– Интерпол не извести дека Центарот за социјална работа Сплит се сомнева во исчезнување на дете. Мајката барала придобивки засновани на раѓање, а тоа создало сомнеж кај нив, бидејќи не го донела детето. Започнавме со проверките. Дали тоа дете воопшто постои? Затоа што, во еден момент, мајката ја негираше бременоста – вели Хасановиќ.

Група истражувачи постапиле по барањето и се обратиле до колегите од Министерството за внатрешни работи на ЗДК кои ги пронашле родителите на бебето во Зеница. Таму пронајдоа едномесечно женско бебе, што ги збуни.

– За време на разговорот со сопружниците, тие забележаа дека нешто не е во ред со нивната приказна, поради што инспекторите ги разделија. Тогаш стана познато дека машкото бебе, според нивната приказна, починало во несреќен случај. Таткото дури тврдеше дека се сомнева дека детето е негово и дека му го предал на неговиот „биолошки“ татко, што не било точно. Подоцна, ДНК анализата недвосмислено потврди дека станува збор за родители – објасни Хасановиќ.

Инспекторите открија дека таткото го однел мртвото бебе на гробиштата, каде што го закопал во плиток гроб, кој бил обраснат со грмушки.

– Женското дете што беше пронајдено кај нив веднаш беше однесено и грижата за него ја презеде Центарот за социјална работа. Таткото не однесе на гробиштата и ни го покажа гробот на детето. Побаравме наредба од обвинителството и судот за увид на местото на настанот, а потоа и ексхумација, а потоа и наредба за обдукција. Гробницата беше длабока 15-20 сантиметри. Најдовме мало тело во скафандер Останале само неколку коски. Тој раскажа како детето се задушило. Телото го чувал во станот, а наутро отишол на гробиштата за да најде место за погреб. Вечерта, тој го избањал детето во неговиот стан со цел да го погреба утрото. Сето тоа се коси со здравиот разум – рече Хасановиќ.

Понатаму им рекол на инспекторите дека го хранел детето со шише и го заспал, а исто така тврди дека детето починало затоа што се задушило со храната што ја повратило.

– Аутопсијата не може да ја потврди точната причина за смртта поради состојбата на телото. Тој одамна е познат по дрога и ситни злосторства, главно кражби. Работев на случаи на детска порнографија, гледав сè и сешто, а најтешко е кога ќе го најдете тело на бебето. Тоа предизвикува гадење во стомакот кога разговарате со овие луѓе и го гледате нивниот став кон него – објасни Хасановиќ.

Родителите од пеколот, притиснати од доказите на истражителите, признаа сè и беа уапсени за злосторства за предизвикување смрт од небрежност, не пружање помош и кршење на семејните обврски.

Приказната на инспекторот не заврши тука. Бебето не било заведено во системот, тие го завеле и се погрижиле за достоен погреб.

Најтажно е што родителите не ни изразија желба да дојдат на погребот, тој беше организиран од Исламската заедница, вели Хасановиќ