Редовниот внес на рибино масло значајно го успорува когнитивното пропаѓање и атрофија на мозокот кај постарите лица – покажало истражувањето на научникот Род Ајленд.

Во истражувањето учествувале 229 испитаници со нормални когнитивни способности, 397 испитаници со благи когнитивни оштетувања и 193 испитаници кои боледувале од Алцхајмерова болест. Секои 6 месеци испитаниците проаѓале низ невропсихолошки тестови и снимање на мозокот со магнетна резонанца. По обработка на податоците, запазено е итспитаниците кои на почетокот на студиите биле без знаци на деменција, навеле дека користат рибино масло како додаток во исхраната и тие покажале значајно пониска брзина на когнитивно пропаѓање.

Рибиното масло станува се по популарна и може да се пофали дека ги отстранува многуте заболувања како псоријаза и многу болести на срцето. Рибиното масло може да се добиие преку конзумирање на масна риба, или преку дополнување со капсула која содржи рибини масла, кои обично потекнуваат од аншоа и сардини.

Рибините масла содржат docosahexaenoic киселина (DHA) и eicosapentaenoic киселина (EPA), кои се типови на омега-3 масни киселини. За Омега-3 масните киселини се смета дека придонесуваат многу здравствени придобивки, вклучувајќи го и подобрувањето на здравјето на срцето.

Многу студии во текот на изминатата деценија ја испитуваа теоријата дека рибиното масло дополнително го намалува бројот на отчукувањата на срцето.

Бројот на отчукувањата на срцето е важен индикатор за срцевото здравје, бидејќи високиот број на отчукувања на срцето го зголемува ризикот од срцев удар и ненадејна смрт. Поради ова предложените корисниците на рибиното масло, здравите луѓе, оние со срцеви заболувања и спортистите, може да извлечат бројни придобивки.

Рибиното масло ја намалува срцевата фрекфенција. Во 2005 година, беше извршена мета-анализа со обединети резултати од 30 одделни , добро дизајнирани експерименти со рибино масло. Анализата покажа дека рибиното масло дополнително резултираше во просек со намалување на срцевата фреквенција од 1,6 отчукувања во минута (BPM). Сепак, тоа утврдува дека предметите со почетна срцева стапкиа над 69 удари во минута имаа просечно намалување од 2,5 удари во минута откако почнале да користат рибино масло. Студиите го утврдиа тоа за 12 недели или подолго времетраење, кое резултираше во просек од 2,5 BPM намалување на отчукувањата на срцето, откако се користеше рибиното масло. Износот на намалување на отчукувањата на срцето не се промени значително помеѓу студиите врз основа на просечната возраст или здравствената состојбана предметите, ниту пак врз основа на дозата на рибиното масло.

Рибино масло може да се смета за еликсир на младоста. Ова е мислењето на научниците од Универзитетот на Калифорнија, според кои омега-3 незаситените масти во рибиното масло го забавуваат процесот на стареење.

Во своето истражување тие утврдиле дека овој тип киселини поседува способност што ги брани клетките од стареење и распаѓање.

– Се зголемува живоста на клетките и се забавува процесот на стареење на организмот како целина, посочува водичот на спроведената студија Рамин Фарзане.

Научниците препорачуваат секоја недела на менито да имаме храна богата со омега-3 незаситени мастикако сардини, скуша, лосос, пастрмка, а од останатите храна – ореви, семки од тиква и соја.