Коронавирусот во Италија зарази 12 милиони луѓе“, рече поранешниот италијански премиер Матео Ренци, кој вети дека ќе ја отвори земјата повторно0.

Ренци, кој ја предводеше италијанската влада од февруари 2014 година до декември 2016 година, ова ветување го даде во живо вклучување на својот профил на Фејсбук. Тој ги наведе проценките на епидемиолозите дека помеѓу 10 и 20 проценти од населението во Италија е заразено, но не развило симптоми.

Ова значи дека меѓу 6 и 12 милиони Италијанци се заразени. Овие луѓе развиле антитела и можат да живеат поинаку. Значи, треба да разбереме колку луѓе навистина се заразени”, рече Ренци, повикувајќи на масовен тест за да се утврди кој го прележал вирусот.

Поранешниот претседател на Демократската партија, една од најголемите партии во Италија, рече дека треба да се земе предвид постепеното укинување на карантинот и отворањето на земјата.

Ние се приближуваме кон масакрот во окупацијата и не можеме да чекаме за вакцина затворени во домовите, вели Ренци

Тој додаде дека треба да се спречи убиството на услугите, туризмот и производството.

„Потребни ни се конкретни предлози. Ако не работиш, не носиш дома пари. Можеби нема да умреш од Ковид-19, но ќе умреш од глад. Не можеме да ги затвориме домовите две години, не можеме да издржиме економски“, рече поранешниот италијански премиер.