Бројот на деца кои се принудени на модерно ропство се искачи на рекордно високо ниво. Новите бројки покажуваат дека британските деца го сочинуваат најголемиот дел од пријавените случаи.

Статистичките податоци објавени од Националната агенција за криминал покажуваат дека бројот на потенцијални жртви на ропство се зголемил за 35 отсто од 2016 година. Тоа е највисоко од почетокот на евиденцијата во 2009 година, но истражувачите предупредуваат дека бројот ќе продолжи да расте.

Агенцијата соопшти дека повеќето жртви се користат за секс или како курири за пренесување дрога од градот во руралните средини.

Британските државјани ја сочинуваа најголемата група, по што следат луѓе од Албанија и Виетнам. Според бројките, 819 се британски деца, 777 се Албанци, а 739 се виетнамски.

Речиси половина од упатите биле поврзани со трудова експлоатација, додека други случаи биле поврзани со сексуална експлоатација (1.744) и домашното ропство (488).

Националната агенција за криминал соопшти дека зголемувањето на референциите се должи на поголемата свесност за проблемот, но предупреди дека бројките речиси сигурно претставуваат потценување на вистинската скала на проблемот во Велика Британија.

извор: Makfax