Ако Пучдмон потврди дека прогласува независност на регионот, Мадрид ќе му даде екстра рок до четврток, 19 октомври, да се повлече, по што ќе прибегне кон член 155, што и дозволува на шпанската влада да ја суспендираа автономијата на Каталонија.