Линијата тргнува од кинескиот град Јиву и со вкупна должина од 13.053 километри, завршува во Мадрид, минувајќи преку Казахстан, Русија, Белорусија, Полска, Германија и Франција.

Гувернерот на кинексата провинција Џеџенг, во која се наоѓа Јиву, Ли Ченг изјави дека оваа железничка линија претставува „пат на свилата на 21-от век”.