Ех, бре, ЕУРОФУНДАМЕНТАЛИСТИ. Додека понижени и безимени се молите за кредити со лихварски камати од шпекулантите во Брисел и Вашингтон, светот забрзано оди напред. Затоа, додека чекате естаблишментски прием у фармeрки на Кале, останавте безидејни и државата ни ја престоривте у слепо црево на Балканот! Или у превод – лесно е само со Американците ИЛИ само со Русите/Кинезите/Индијците. Мајсторлукот е И со едните и со другите, и со третите, и со четвртите… Како Тито, на времето, ви текнуе. Туку, ништо вас не ви текнуе. „Ние никогаш нема да целиме кон изолација, без разлика што и да ни зборуваат другите. Ние секогаш ќе целиме кон тоа нашата земја да има што повеќе пријатели, а што помалку непријатели” (Маршалот)