Помпезно најавуваната фешта на Михаил Горбачов во Примоштен, што изминатиов викенд се случи во хотелот “Зора”, остана само бледа сенка на амбиционзниот проект кој тебаше да го трогне светот. Се помина како и неговата перестројка: историска етапа на која повеќе никој не се сеќава со пиетет.

Ако го изземеме присуството на домаќинот, хрватскиот претседател Стипе Месиќ, единствен од видните актери на тоа време, дојде поранешниот француски министер за надворешни работи, Ролан Дима. Присуството на некои маргиналци од евробалканската регија не е вредно за спомнување. Пропадна и договоротт на новинарските екипи , сепак , јубилејот на Горби: 75 години од живото и 20 години од перестројкатаа, некако да се извади и во светската јавност да се прикаже во невистинито светло. Пропаднаа идејата и парите на спонзорот – Гоемиот братт, кој по којзнае кој пат, сакаше преку грбот на Горби да покаж дека тие се најзаслужни за распадот на Советскиот сојуз.
Во тоа холивудско сценарио ништо не беше случајно, дури и името на хотелот Зораа. Оваа балада за Големиот Горби, оддамна ја изела темнината!