Министерот за надворешни работи, Бујар Османи заедно со помошник државниот секретар Филип Рикер, амбасадорката Кејт Мари Брнз, кои беа вклучени преку видео-конференциска врска и директорот на Пошта, Јани Макрадули, во Министерството за надворешни работи промовираа поштенска марка издадена по повод 25-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи помеѓу Република Северна Македонија и САД.

Министерот Османи во оваа пригода изјави дека дипломатските односи меѓу двете земји во текот на изминатиот четвртина век отсекогаш биле топли и пријателски, засновани врз заеднички вредности и стратешко партнерство, заблагодарувајќи се за континуираната поддршка од САД, особено на патот на РС Македонија кон нејзината евро-атланска иднина, стабилност и севкупен просперитет.

„Неодамна, со нашето членство во НАТО, ова партнерство се претвори во сојуз, што е голема привилегија и уште поголема одговорност и мотивација да работиме заедно кон одржување на мирот, стабилноста и просперитетот на нашата земја и регионот“, истакна Османи, заблагодарувајќи се за континуираната поддршка од САД за постигнување на нашите стратешки цели и да застанете рамо до рамо кога тоа беше најважно за земјава во текот на сите овие години.

Османи уште еднаш потврди дека РС Македонија нема друга алтернатива или пат освен евроатлантската иднина на нашата земја и ние остануваме целосно посветени на остварувањето на таа цел.

„Ова е јубилеј кој денес се брои во децении но по своето значење и традиционални партнерски односи на меѓусебна поддршка може да се каже дека трае навистина многу подолго. Сега сме членка на НАТО, но и кога не бевме се уште членка, високо се ценеше нашиот придонес во многу заеднички мировни пост конфликтни операции“, истакна Макрадули, додавајќи дека верува дека ова Поштенска марка ќе биде предвесник на многу вековни јубилеи на односите со САД.

Помошник државниот секретар Рикер и амбасадорката Брнз, ја поздравија идејата за издавање на поштенска марка по повод јубилејот од воспоставувањето на дипломатските односи.

„Бевме со вас за Времената спогодба со Грција, за Охридскиот договор и последно за историскиот Преспански договор, кој ги отвори вратите за членството на вашата држава во НАТО. Во овие 25 години на промени, нашите цели за Северна Македонија за мир и просперитет останале исти како и надежта Северна Македонија да продолжи по патот на евро-атлантските интеграции останува иста. Нашата поддршка за присуството на Северна Македонија во меѓународните институции останува, нашето партнерство е цврста и ќе продолжи и покрај транзицијата на администрациите во наредните недели и месеци”, истакна Рикер.

Амбасадорката Брнз во своето обраќање се осврна на односите меѓу Република Северна Македонија и САД од воспоставувањето на дипломатските односи до денес, потенцирајќи дека е постигнато повеќе од тоа што двете држави очекувале.

„Иако има предизвици пред нас, Северна Македонија постигнала енормен прогрес за многу краток период” истакна Брнз, додавајќи дека „САД остануваат цврсто во поддршка на заслуженото членство на Северна Македонија во Европската Унија”.

извор: Makfax