Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг изрази увереност дека проблемот на етнички поделениот остров Кипар може да биде решен мошне брзо.

Столтенберг пред поткомисијата за одбрана и безбедност во Европскиот парламент ги поздрави напорите, кои лидерите на Кипар ги вложуваат за решавање на кипарското прашање.

Тој нагласи дека е постигнат значителен напредок во преговарачкиот процес меѓу двете заедници и додаде дека има реална перспектива спорот да биде решен мошне скоро.