Приближно 200 луѓе загинаа, а 1.500 се водат како исчезнати по лизгање на земјиште, при што било затрупано цело село во централниот дел на Филипини, соопшти претставник на Меѓународнитот комитет на Црвениот крст. Лизгањето на земјиштето било предизвикано од поројните дождови што го зафатиле островот Лејте. (МИА)