Албанците во Приштина во никој случај не мируваат и сакаат активно и постојано да продолжат да го остваруваат својот сон за формирање на голема Албанија и присоединување на јужна Србија.

Како што дознава нашиот портал, со одлука на Владата на Косово предводена од Авдулах Хоти, формирана е канцеларија која, според Приштина, ќе работи на помош на „Прешевската долина“, но зад сè се крие желбата овој дел на Србија да се припои кон т.н. Република Косово. Албанија.

Албанците во Приштина намерно го нарекуваат целиот регион „Прешевска долина“, што е сосема погрешен географски поим и реално не постои. Но, ова е за големата албанска хистерија што владееше на овие простори веќе подолго време и тие сакаат да го измислат овој географски концепт и да го засадат како релевантен. Во таа географска област не живеат само Албанци, туку им треба, со цел да го киднапираат целиот дел на јужна Србија и да го припојат кон нивната лажна држава – ни вели нашиот извор од Приштина.

Според него, со формирањето на оваа канцеларија од Приштина, сега огромно количество пари ќе оди легално, под покровителство на „Долината на Прешево“, со цел да ги поттикне Албанците на немири и отцепување на тој дел од Србија.

Помошникот директор на Канцеларијата за Косово и Метохија, Петар Петковиќ, вели дека дури и во нашите медиуми се наговестува дека го користат името „Долина Прешево“ за Бујановац, Медвеѓа или Прешево, што е сосема неточно и погрешно, бидејќи има сосема друга цел и значење.

„Не ми е јасно од каде оваа идеја сега, кога имате само 6,5 проценти Албанци во Медвеѓа, и 47 проценти Срби во Бујановац. Невозможно е сега да сакаат да користат пари од т.н. буџет. „Косово, преку таа канцеларија, тие инвестираат во Медвеѓа или Бујановац“, рече Петковиќ.

Според него, всушност не станува збор за финансирање затоа што, како што рече, Албанците од Приштина немаат пари да обезбедат подобар живот за Албанците во Косово и Метохија.

„Немаме проблем кога станува збор за финансирање. Албанија може да финансира што сака во Прешево – инфраструктурни проекти, училишта, исто како што стори Србија во Република Српска или кога им помагаше на Србите во Црна Гора. Не станува збор за тоа. Ова е политички проект, кој има за цел да предизвика реакција од државата Србија затоа што тие велат дека „источно Косово“ треба да се припои кон Косово, како што велат за т.н. Прешевска долина “, рече Петковиќ.