Бракот се смета за свет обред или дело во кое маж и жена стануваат сопружници, т.е. маж и жена. Свадбите постоеле од памтивек и овој обичај поминал низ три нивоа.

Првите бракови всушност биле киднапирања. Примитивниот човек едноставно ќе ја киднапирал девојката со која сакал да се ожени или подоцна ја купувал – ќе му плател на нејзиното семејство соодветна вредност. Тогаш бракот бил склучуван со договор, во кој се уште не се спомнувало за љубов, туку само за обврски. На крајот, се основал брак заснован на взаемна љубов. Но, дури и денес има остатоци од првите две нивоа:

Продажбата на невеста, е обичај од минатото кој преовладува во многу земји.

Кумовите – сведоците на денешните свадби – веројатно првично биле добро вооружени воини кои му помагале на примитивниот човек да ја киднапира невестата, а медениот месец претставувал време кога младоженецот бил принуден да ја крие својата невеста се додека нејзините роднини не се заморат да ја бараат.

Кога станува збор за обичаите за венчавки, многу од нив секако се толку стари што потеклото им се губи во далечното минато. На пример, во некои примитивни племиња, бракот се сметал за склучен ако еден млад човек и една млада жена јаделе чинија со ориз заедно, што значело дека тие се согласиле да живеат заедно.

За многу народи, пченицата е симбол на плодност и изобилство, па оттука и сегашниот обичај за посипување на младенците со жито. Обичајот на брачни парови да носат прстен е еден од најстарите и најраспространетите во светот. Потекнува толку одамна, што никој не знае кога, па објаснувањата за можното потекло на тој обичај се различни.

Прстенот има кружна форма, а кругот е симбол на единство и комплетност. И кога маж и жена се венчаваат, тие претставуваат целосно единство, чиј симбол е прстен во форма на круг. Можно е венчалниот прстен да бил направен во форма на нараквица која била ставана на киднапираната девојка во претходните времиња. Кружната нараквица на раката или ногата, значела дека девојката припаѓа само на еден човек од племето, а постепено е заменета со бурма.

Првите луѓе што започнале да носат венчални прстени биле Египќаните. Во хиероглифите, знаците што го сочинувале античкото египетско писмо, кругот претставува вечност, а венчалниот прстен бил симбол на брак кој трае вечно. Христијаните започнале да носат венчални прстени околу 900 година н.е.

Зошто се носи бурма на домалиот прст? Античките Грци верувале дека едната вена почнува од овој прст и оди директно во срцето. Но, вистинската причина е веројатно дека овој прст се користи помалку од другите прсти, па затоа е поудобно да носите некоја декорација на него.