Д-р Сергеј Бољевиќ, специјалист по патофизиологија и пулмологија, раководител на Одделот за патологија на Универзитетот Сеченов во Москва, по потекло од Црна Гора, испратил видео снимка до црногорскиот „Вијести“ на која се гледа како ја прима руска вакцина против коронавирусот.

Професорот Бољевиќ вчера се состанал со академик Гинзбург, а потоа ја примил вакцината.

Тој претходно зборуваше за руската вакцина, бидејќи тестовите беа делумно извршени на неговиот универзитет.

Како што вели, има логично објаснување зошто Русија прва развила вакцина.

Прво, институтот Гамалеј работи на вакцини веќе 40 години. Тие беа првите што произведоа векторска вакцина пред 25 години. Векторска вакцина е онаа што се заснова на вирус и обично е аденовирус кој предизвикува настинка во нашата земја, но спречува можност за развој на вирусот во човечките клетки. Русите први развија векторски вакцини против ебола и МЕРС и кога сфатија дека треба да се направи вакцина против САРС-КоВ-2, тие веќе ја имаа основата на која работеа 25 години. Тие додадоа компоненти на тоа, односно генетски материјал од коронавирусот или гликопротеини С. Тоа е како да градиш куќа и да градиш темел и ѕидови, па по две години само ставиш покрив. Тие ја направија вакцината за две недели, а потоа ги започнаа потребните проверки. Другите вакцини започнаа од 0 и затоа не можеа да пристигнат. Русија веќе беше спремна 70 проценти во февруари, а до крајот на месецот беше подготвена, вели тој.

На прашањето за ефикасноста вели дека вирусот има неколку механизми со кои влијае на нашето тело. Еден е тој кој вакцината ќе го спречи, но има и други механизми кои вакцината не е во можност да ги спречи засега и таму ќе мора да се работи на антивирусна терапија, односно  тоа ќе биде втора фаза од борбата.

Тој порачува и да се отфрлат теориите на заговор.

– Ако претходно бевме скептични, треба да ги отфрлиме затоа што овој вирус е поопасен. Исто така, треба да се отфрлат лажните верувања за чиповите, бидејќи такво нешто не може да се забрза со вакцина. Тоа е глупост и не верувајте во тоа. Вакцината може да се дава нормално, во неа нема живи вируси што можат да заразат лице, па може само да ве заштити.

Според него вакцината засега нема да се дава на деца бидејќи  прво мора да помине тестови на млади животни, но додава дека  децата сигурно не се загрозени.

– Што се однесува до оние над 65 години, уште не е тестирана затоа што сите волонтери биле на возраст меѓу 18 и 60 години. Мислам дека ќе го решиме малку подоцна за да не се ризикува животот на луѓето сега – заклучи д-р Сергеј Бољевиќ во интервју за „Вијести онлајн“.