x

По несреќата на Грожан се менуваат заштитните бариери во Бахреин, а се местат и нови ѕидови од гуми

grozan

Несреќата што можеше да го чини живот, пилотот Ромен Грожан ќе биде испитувана од Одделот за безбедност на ФИА и ќе мора да почекаме околу два месеци за да дознаеме повеќе за динамиката на влијанието меѓу француско-швајцарскиот Хаас и бариерите.

Според најавата од ФИА ќе бидат испитани сите области, вклучително и безбедносните уреди на возачот, како што се кацигата, сигурносниот ремен, заштитна облека што го задржува пламенот, ќелија за преживување, потпирачот за глава, системот за гаснење пожар во автомобилот и Ореолот. Анализата која ќе се изврши од техничка, оперативна и медицинска гледна точка, исто така ќе вклучува и интегритет на рамката и изведба на безбедносната бариера како функција за влијанието на силата и траекторија. ФИА најави детално испитување и на маршалите и медицинскиот тим за прва помош.

Во меѓувреме, по она што се случи со Грожан, за втората Ф1 трка во Бахреин, ќе има промена на заштитните бариери. Сега треба да се инсталираат два реда гуми на десната страна во секторите Т3 и Т4, додека бариерата од десната страна на Т9 ќе се прошири и ќе се зголеми во длабочина на четири реда гуми. Десната рабница меѓу T8 и T9 затоа ќе се отстрани за да се намали ризикот.

sportmedia.mk

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата