Училиштата ширум Европа ги отвораат вратите за да ги поздрават учениците кои се враќаат во клупите, речиси шест месеци откако пандемијата на коронавирусот ги принуди да се затворат.

Многу наставници и родители стравуваат дека повторното отворање на училиштата ќе го забрза ширењето на Ковид-19, но владите инсистираат на тоа да се продолжи со наставата во училиштата.

Француските студенти се враќаат по двомесечна летна пауза. Наставниците и учениците на возраст од 11 до 18 години мора да носат маски и во затворено и на отворено.

Денеска во училиштата се враќаат и учениците во Белгија, а минатиот месец се вратија во Германија.

Маските се задолжителни и во Грција, каде учениците се очекува да се вратат на училиште следниот понеделник, со најмногу 25 ученици во одделение.

Во Англија и Велс – каде што децата се враќаат на училиште оваа недела по шест месеци – владата првично рече дека маските на училиште нема да бидат потребни, но ја смени својата одлука.

Новите упатства ги советуваат вработените и учениците на возраст од 11-18 години да носат маски во ходници и заеднички простории.

Шпанската влада инсистира на тоа дека децата над 6 години мора да носат маски постојано и да ги мијат рацете најмалку пет пати на ден.

Децата треба да одржуваат растојание од 1,5 метар едни од други, а регионалните власти ангажираа дополнителни наставници за да го намалат бројот на деца во училниците.

Сепак, многу шпански наставници и родители сметаат дека мерките не се доволни или дека биле воведени премногу кратко пред почетокот на наставата за да бидат соодветно спроведени.

извор: Makfax