Волонтерот од Бразил, кој починал при тестирање на вакцината против вирусот корона, на кој работат Оксфорд и компанијата „AstraZeneka“, не ја примил таа вакцина, тврдат извори блиски до овој случај, пишува „Bloomberg“.

Бразилската здравствена агенција „Anvis“ изјави дека била информирана во понеделникот за смртта на еден волонтер и дека добила делумни извештаи од меѓународни агенции за безбедноста на понатамошните истражувања. Комитетот побара истражувањето да продолжи, според „Anvis“.

AstraZeneca, која ја развива вакцината со Универзитетот во Оксфорд, изјави дека не може да коментира за индивидуалниот случај поради доверливоста на податоците и правилата на клиничкото испитување. Оксфорд не е загрижен за безбедноста на испрашувањето.

Со оглед на случајот во Бразил, нема загриженост за безбедноста на клиничкото испитување, а независен извештај, заедно со бразилските регулатори, сугерираат дека испитувањето ќе продолжи, се вели во изјавата на Оксфорд.
„South China Morning Post“ наведува дека волонтерот кој учествувал во клиничкото испитување, всушност примил плацебо, а не потенцијална вакцина.

Според некои медиуми, починал 28-годишен лекар кој работел во првите редови на борбата против вирусот корона, и дека смртта настапила како последица на компликации како резултат на COVID-19.

Починатиот волонтер беше млад лекар кој работеше со пациенти со Ковид од март. Тој дипломираше пред една година и беше во добра здравствена состојба пред да се разболи од вирусот, изјавија неговите пријатели и семејството за „Globo“.
Бразилскиот весник „Globo“ и „Bloomberg“ наведуваат дека тој бил во контролната група и дека добил плацебо.

Да потсетиме, Оксфорд и „AstraZeneka“ претходно го прекинаа испрашувањето во септември кога на волонтерот, исто така од Бразил, му се слоши. Судењето продолжи откако британските регулатори објавија дека болеста не е несакан ефект на вакцината.

Половина од волонтерите добија плацебо во последната фаза од студијата. Учесници се лекари, медицински сестри или други здравствени професионалци кои се во чест контакт со пациентите.