Еден од најпопуларните балкански пејачи, Дино Мерлин, испеа многу песни кои останаа безвременски хитови, но една од нив крие шокантна приказна сама по себе.

Станува збор за песната „Да шутиш“, која Мерлин ја издаде на албумот „Испчетка“ во 2008 година.

Текстот е дело на босанскиот пејач и текстописец Елдин Хусеинбеговиќ и посветена на неговата болна сопруга Емка. Двајцата биле среќна двојка сè додека не заболела од мултиплекс склероза, а Елдин се грижел за неа неколку години.

Иако некои луѓе успеваат да живеат во слабока старост, без оглед на сериозноста на оваа болест, во случајот на Емка, таа напредувала брзо. Отпрвин, нејзините моторни функции почнале да откажуваат, па  завршила во инвалидска количка, а потоа и останала без вид.

Љубовта и посветеноста кон неговата сопруга се мотивот да пејачот-текстописец Хусеинбеговиќ ја напише една од неговите најубави песни,  која ја испеа Дино Мерлин.

– Не можев да и поклонам чевли на личноста што ја сакам најмногу, затоа што таа не одеше. Ниту книга, затоа што тој не може да ја види, па се појавив со идеја да и дадам албум на мојата сопруга Емка.Жена ми е слепа и е во инвалидска количка. Ако можам да се вратам назад и да знаев дека таа ќе заслепи и ќе биде во инвалидска количка, повторно би оженил за неа, рече тогаш Елдин.

Сепак, болеста продолжила да напредува и во април 2013 година, Емка почина на 32-годишна возраст.

Тој набрзо се преженил што наишло на големи критики во јавноста на кои не останал глув.

– На луѓето им давам право да пишуваат и да кажат што сакаат. Овие се луѓе кои немаат свој живот и ги осудуваат другите без право. Понекогаш е неопходно да се запали сијалица за да се открие вистинската приказна. Никој не знае низ што поминав и не разбирам како луѓето не разбираат како секој има право на своја среќа, вклучително и јас – рече Елдин во 2017 година