Нејзиниот очув, кога таа беше петнаесетгодишно девојче и се вовлекува во кревет. Тие се сами во куќата. Се буди со неговата рака на нејзиниот колк. Ја допира и ја моли да му прости. Да, токму тој препотентен, антипатичен тип што нејзината мајка го донела дома и рече дека од сега треба да го нарекува „тато“. И таа го викаше тато затоа што беше добра ќерка. Баш таа кукавица што од лов се враќаше со крвави птици и зајаци, еден ден го уби нејзината сакано кученце Лола, од која тој плашеше… Oва е дел од потресната исповед на Јадранка Косор, поранешната премиерка на Хрватска, жената која ја однесе земјата во Европската Унија, а објавени во нејзините мемоари “Премиерка”, кои неодамна беа објавени во книга.

Во интервјуто на Јутарњи лист, таа зборува за злоставувањето од нејзиниот очув, за малтретирањето на нејзината мајка и на мајката на нејзината мајка. Нејзината мајка немилосрдно ја тепаше во собата, а нејзината мајка тоа го криеше од нејзината мајка, но … ништо ново во селото Липик! Зашто нејзината баба беше претепувана од нејзиниот сопруг, дедото на Јадранка Косор, сè додека не исчезнал засекогаш во Америка.

Исто како и тој, никогаш присутниот татко на Јадранка Косор, маж – убавец на кој таа како дете му пишуваше писма кои никогаш не беа отворени, кој не сакал да знае за неговата ќерка се до неговата смрт, па дури и после неа – ја убиваа нејзината мајка.

Почнаа да се тепаат веднаш штом се родив, а мајка ми честопати доаѓаше на училиште каде што беше учителка, облечена во домашна наметка затоа што татко ми, патолошки љубоморен, не и дозволуваше да носи фустан, пишува Косор.

Таа пишува, но не сака да зборува за тие работи во интервјуто, забележува новинарката. Вели дека се потребни клешти, но најчесто ни тие не помагаат затоа што г-ѓа Косор знае што не сака.

„Не ми е лесно да зборувам за тоа, но јас мислев дека треба да се напише“, вели поранешната претседатлка на ХДЗ, која претпочита да генерализира, и вели дека напишала книга за жени, сами жени, жени разведени и сл. несреќни жени … “

Во книгата има убави работи, танци во Курсалон во Липик, возење велосипед со мама, девојка која бира фустани, среќа за раѓањето на син, ентузијазам за новинарство и политика … но мачна атмосфера за насилство од нејзиниот почеток ќе биде главниот впечаток за многумина.

Познато дека како девојче му пишувала писма на својот вистински татко со надеж дека ќе го „скрши“. Еден ден таа ќе ги добиете сите писма назад, неотворени …

-Напишав дека во тој момент бев „возрасна и стара“. Татко ми не се спомнуваше во куќата. До седумгодишна возраст, живеев само со баба ми и нејзиниот брат, а подоцна мајка ми, како учителка, успеа да добие преместување во Липик. Татко ми се спомена во куќата само еднаш, тоа не го спомнав во книгата, кога мајка ми се обиде да добие алиментација на суд. Татко ми дошол со двајца адвокати за да се одбрани од сопственото дете. Мајка ми се откажа.

Сепак таа не престанала да верува дека ќе се сретнат.

-Сепак, јас бев шокирана кога тој не сакаше да им каже ништо за мене на новинарите кои дојдоа во Чаковец, каде што живееше, откако станав премиер. Ова останува потполно несфатливо за мене засекогаш. Можеше да биде гнев во еден момент, но не може, кај нормални луѓе да трае долго бидејќи детето е невино, малку … Но, не, тоа траеше до неговата смрт. Мило ми е, вели Косор.