Претседателот Доналд Трамп во вторникот ги објави плановите за ставање во застој на американското финансирање за Светската здравствена организација, обвинувајќи ја специјализираната агенција на Обединетите нации дека е „многу кинески ориентирана“ (Чајнасентрик) и ги критикуваше нејзините првични насоки насочени кон спротивставување на меѓународното ширење на коронавирусот.

„Ќе ги задржиме парите кои се трошеа за СЗО. Ќе ги задржиме многу моќно и ќе видиме“, рече Трамп на почетокот на брифингот за коронавирусна работна група во Белата куќа, пренесува Политико.

Сепак, неколку минути подоцна, претседателот се повлече од декларацијата, им кажа на новинарите дека „го разгледува тоа“ и призна дека глобалната пандемија е „можеби не“ најдобро време за замрзнување на финансирањето на меѓународната организација.

„Мислам, јас не велам дека ќе го сторам тоа, но ние ќе го разгледаме“, рече Трамп, негирајќи ги своите коментари од неколку минути порано.

„Реков дека ќе го разгледаме. Ќе го испитаме, ќе го разгледаме. Но, ние ќе разгледаме за крај на финансирањето “.

Претседателот се чинеше дека ја следи заканата што ја направи пред почетокот на денот да го намали федералното финансирање за организацијата.

„СЗО навистина се упропасти. Дадоа погрешни препораки. Тие навистина го пропуштија повикот. Тие можеа да го повикаат неколку месеци порано. Тие требаше да знаат и веројатно знаеја, па затоа ќе разгледаме многу внимателно“, продолжи тој.

“Поради некоја причина, финансиран главно од Соединетите Држави, но сепак ориентирана кон Кина. Добро ќе го разгледаме “, напиша Трамп на Твитер порано истиот ден.

„За среќа, ги отфрлив нивните совети за да ги одржиме нашите граници отворени за Кина“, додаде тој. „Зошто ни дадоа таква погрешна препорака?“

Во текот на одговорот на администрацијата на пандемијата, претседателот постојано ја промовираше својата одлука кон крајот на јануари за затворање на границата кон странските државјани кои неодамна беа во Кина додека воведуваше задолжителен двонеделен карантин за американските граѓани кои се враќаат од провинцијата Хубеи во земјата, епицентар на појава.

Овие директиви се спротивставуваат на серија препораки на СЗО во кои се предупредува дека „забраните за патување до погодените области или одбивање на влез на патниците кои доаѓаат од погодените области обично не се ефикасни во спречувањето на увозот на случаи на коронавирус, но наместо тоа„ може да имаат значително економско и социјално влијание.

Извор: Политико