Европските банки во следните три години ќе забележат загуба до 800 милијарди евра на кредити и намалување на приходите за 30 милијарди евра пооради кризата предизвикана од новиот коронавирус, соопшти консултатнската фирма „Оливер Вајнамн“.

Според основното сценарио на компанијата економкијата бавно ќе се обновува и ќе се зголемат  „лошите“ кредити на 400 милијарди евра, што е 2,5 пати повеќе од пред три години.

Додека лоштото сценарио, во кое е вклучено вториот бран на пандемијата, бројките двојно би се зголемиле, а уделот на „лоши “ кредити би достигнал до 10 проценти од вкупните кредити.