Лекарите во Ломбардија, богат италијански регион, кој е во центарот на епидемија на новиот коронавирус, мора да донесат екстремно тешки одлуки поради недостиг на кревети и друга медицинска опрема.

Бидејќи бројот на заразени лица расте постојано (над 10.000 во Италија, со повеќе од 70% од случаите пријавени во Ломбардија), во болниците на одделите за интензивна нега станува сè потешко да се добијат бесплатни легла. Некои болници имаат затворено цели одделенија за да можат да се пренаменат за потешки случаи на инфекција со коронавирус. Лекарите работат напорни и долги смени за да ускокнат наместо колегите кои се разболуваат.

Со оглед на тоа што засега нема индикации за намалување на ширењето на епидемијата, анестезиолозите и лекарите мора да донесат тешки одлуки и да изберат пациенти на кои ќе можат да им обезбедат кревети и респиратори.

„Се случи да мораме да избереме кого ќе лекуваме, а таа одлука најчесто им паѓа на лекарите на терен кои поради тоа може да имаат етичка недоумица“, рече лекарот, кој работи во една од најголемите болници во Милано.

„Ломбардија има околу 900 легла достапни за пациенти кои имаат потреба од интензивна нега, но во некои провинции, особено Бергамо, Лоди и Павија, болниците се  речиси преполни“, рече лекарот, пренесува „Политико“.

извор: Makfax