Британската пејачка Дафи сподели со јавноста дека била дрогирана и силувана откако напаѓач ја затворил против нејзина волја.

Пејачката од Велс, добитничка на награди Греми и Брит, на нејзиниот официјален Instagram профил објави порака во која вели дека ѝ требало време да закрепне од трауматичното искуство.

Дафи (35), која во 2008 година го објави број еден синглот во Велика Британија „Mercy“, објави порака до нејзините 33.000 следбеници во која вели: „Сега сум добро и на безбедно, верувајте ми“.

„Можете да замислите колку пати се премислив пред да го напишам ова. Па, не сум сосема сигурна зошто сега е вистинското време, но фактот дека го пишувам ова мене ми дава чувство на слобода.“

Не можам да го објаснам. Многумина од вас се чудеа што ми се случи, каде исчезнав и зошто. Еден новинар ме контактираше, најде начин да стигне до мене и му кажав сѐ летоска. Беше фин и јас се чувствував прекрасно бидејќи можев конечно да зборувам за тоа. Сега сум добро и на безбедно, верувајте ми, но во текот на неколку денови бев затворена против моја волја, дрогирана и силувана“, напиша таа.

„Секако, преживеав. Ми требаше време да закрепнам. Нема лесен начин да се каже ова. Но можам да ви кажам дека во изминатава деценија, во овие илјадници денови, бев посветена на тоа повторно да ја почувствувам топлината на сонцето во моето срце и сонцето сега повторно свети.“

Пејачката понатаму објаснува зошто порано не прозборела за ова.

Сигурно се прашувате зошто не решив да ја изразам болката преку мојот глас. Не сакав да му ка покажам на светот болката во моите очи. Се прашав: ‘Како можам да пеам од срце, ако срцето ми е скршено?’“, пишува Дафи.

Таа најави дека наскоро ќе има отворено интервју и ги замоли фановите да ја почитуваат нејзината приватност.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

You can only imagine the amount of times I thought about writing this. The way I would write it, how I would feel thereafter. Well, not entirely sure why now is the right time, and what it is that feels exciting and liberating for me to talk. I cannot explain it. Many of you wonder what happened to me, where did I disappear to and why. A journalist contacted me, he found a way to reach me and I told him everything this past summer. He was kind and it felt so amazing to finally speak. The truth is, and please trust me I am ok and safe now, I was raped and drugged and held captive over some days. Of course I survived. The recovery took time. There’s no light way to say it. But I can tell you in the last decade, the thousands and thousands of days I committed to wanting to feel the sunshine in my heart again, the sun does now shine. You wonder why I did not choose to use my voice to express my pain? I did not want to show the world the sadness in my eyes. I asked myself, how can I sing from the heart if it is broken? And slowly it unbroke. In the following weeks I will be posting a spoken interview. If you have any questions I would like to answer them, in the spoken interview, if I can. I have a sacred love and sincere appreciation for your kindness over the years. You have been friends. I want to thank you for that x Duffy Please respect this is a gentle move for me to make, for myself, and I do not want any intrusion to my family. Please support me to make this a positive experience.

A post shared by @ duffy on