Германскиот истражувачки центар за геолошки науки (ГФЗ) пријави земјотрес со јачина од 5,5 степени во Македонија во близина Вруток. Земјотресот се случил рано наутро во среда на 11 ноември 2020 година во 4,54 часот по локално време на мала длабочина од 10 километри.

Точната големина, епицентарот и длабочината на земјотресот може да се ревидираат во следните неколку часа или минути, бидејќи сеизмолозите ги разгледуваат податоците и ги рафинираат своите пресметки или додека другите агенции го издаваат својот извештај.

Врз основа на прелиминарните сеизмички податоци, земјотресот е почуствуван од сите во областа на епицентарот.